מדריך לבחירת גנרטור

בחירת גנרטור מתאים היא החלטה מורכבת הטומנת בחובה לא מעט שיקולים ומחייבת קצת "מחקר" לפני שניגשים לחנות לקנות. במאמר קצר זה נעבור על הדגשים העיקריים שיש לקחת בחשבון על מנת לבצע רכישה נבונה.

Hunter 07.12.21

אז... מה כל כך מסובך בבחירת גנרטור?

בחירת גנרטור מתאים היא החלטה מורכבת הטומנת בחובה לא מעט שיקולים מקצועיים, תקציביים ולוגיסטיים. בין אם אתה איש מקצוע הנדרש להפעיל כלים חשמליים במיקום ללא חשמל זמין או איש משפחה שרוצה להפעיל מוצרי חשמל בפיקניק, קמפינג או מסיבה בטבע, חשוב מאד להשקיע קצת זמן בהבנת ההבדלים העיקריים בין סוגי הגנרטורים השונים על מנת לבחור כלי המתאים בדיוק לצרכים שלך.

 

אילו מכשירים תרצו להפעיל?

בירור סוג המכשירים שהגנרטור יידרש לספק להם חשמל הוא קריטי מכמה היבטים: הספק, ייצוב מתח, גודל/משקל ורמת הרעש המיוצרת בעת ההפעלה. במאמר זה נתרכז בסוגי גנרטורים המתאימים לשימוש ביתי (800-3000W) וכן לשימוש מקצועי קל בינוני (3000-6000W).

 

הספק הגנרטור

על מנת לבחור את הספק הגנרטור הנכון, ראשית יש לבחון את ההספק של צרכני החשמל שנצטרך להפעיל. בחירת גנרטור בהספק שאינו מספיק להפעלת הציוד עלול לגרום לתפקוד לקוי של הציוד ואף לפגיעה בתקינותו של הגנרטור עצמו. מציאת ההספק הנדרש נעשית ע"י חישוב ההספק הכולל של כלל המכשירים שנרצה להפעיל (הספק המוצר מצוין לרוב על מדבקה בחלקו האחורי).

ניקח דוגמה של יציאה לקמפינג:

רמקול 500W + שרשרת מנורות 300W + מקרר משרדי 80W = צריכה כוללת של 880W

על מנת לשמור על מנוע הגנרטור, לא נרצה שהוא יעבוד בעוצמה מרבית למשך זמן ממושך ולכן נהוג לתת "מרווח בטחון" של כ20-30% מבחינת ההספק. אם ניקח את הדוגמה שלנו, שבה הצריכה הכוללת היא W880 נרצה לבחור בגנרטור בעל הספק של כW1,100 לכל הפחות. בחירת גנרטור בעל הספק מתאים תשמור על תקינותו, על תקינות הציוד המופעל ועל השקט הנפשי שלך 😊

מייצב מתח:

אלמנט נוסף וחשוב ביותר בבחירת גנרטור מתאים הוא האם אנו מתכוונים להפעיל הוא ציוד אלקטרוני עדין? נורה חשמלית לדוגמה, היא לא מכשיר חשמלי עדין, ולכן על מנת להפעיל אותה ניתן להשתמש בגנרטור רגיל. לעומת זאת, כשנרצה להפעיל ציוד חשמלי רגיש כמו מחשב, רמקולים, מקרנים כו', נצטרך לבחור גנרטור מיוצב מתח. גנרטור מיוצב כולל בתוכו מנגנון המייצב את מתח החשמל ומבטל את החשש מקפיצות מתח שעלולות לגרום נזק במכשירי חשמל. ישנם 2 סוגי מנגנוני ייצוב מתח בגנרטורים: AVR ו INVERTER. מגנון הAVR מייצב את מתח החשמל בעוד שמנגנון הINVERTER מייצב את המתח וגם את התדר. בעבר מייצבי הINVERTER היו יקרים משמעותית אך כיום ההבדל במחיר זניח ולכן מומלץ לרכוש גנרטור עם מנגנון זה היות להגנה הטובה יותר שהוא מעניק למכשירי חשמל רגישים.

גנרטור רגיל או מושתק?

לפי קריטריון זה, גנרטורים מתחלקים ל2 קבוצות: גנרטורים רגילים וגנרטורים מושתקים.

גנרטורים רגילים הם בעצם גנרטורים פתוחים (ללא חיפוי) המייצרים הרבה יותר רעש ביחס למושתקים. גנרטורים אלו זולים משמעותית, גדולים יותר, כבדים יותר, בעלי הספקים גבוהים יותר ובדרך כלל נעשה בהם שימוש על ידי אנשי מקצוע שרמת הרעש לא רלוונטית עבורם. נדגיש שגנרטורים אלו בד"כ גדולים וכבדים מדי לשינוע ברכב פרטי ולכן מתאימים יותר לשימוש מקצועי/מסחרי.

גנרטורים משותקים הם בעצם גנרטורים בעלי חיפוי חיצוני המצמצם משמעותית את רמת הרעש שהם מייצרים ולכן הם עדיפים לשימוש פרטי (קמפינג, פיקניק, מסיבות). יתרונות נוספים של גנרטורים מושתקים הם משקל וגודל הנמוכים משמעותית משל גנרטורים רגילים בעלי אותו הספק. גנרטורים אלו לרוב יגיעו בהספק של עד כW3000 ומחירם יקר משמעותית מגנרטורים רגילים.

סוג המנוע/דלק של הגנרטור

גנרטורים מגיעים בשתי תצורות מנוע: 2 פעימות או 4 פעימות.

הגנרטורים הקטנים והפשוטים יותר לרוב בעלי מנוע 2 פעימות בעוד שהגדולים והמתקדמים יותר בעלי מנוע 4 פעימות. ההבדל המשמעותי העיקרי הוא שבמנועי 4 פעימות יש למלא שמן פעם אחת ולהחליפו מפעם לפעם לפי הוראות היצרן, בעוד שבמנוע 2 פעימות אין מערכת שמן ויש לערבב את השמן ישירות עם הדלק בכל פעם שמתדלקים את הגנרטור.

סוג הדלק: גנרטורים לשימוש ביתי או מקצועי קל (עד כW5500) יהיו בעלי מנוע בנזין בעוד שגנרטורים בעלי הספק גבוה יותר יהיו בעלי מנוע דיזל. מנוע דיזל חסכוניים יותר, אך גם גדולים ויקרים יותר, ולכן נעשה בהם שימוש בגנרטורים גדולים שמיועדים לפעול זמן ממושך בעומס גבוה.

יצרן ואחריות:

גנרטור הוא מכשיר מנועי בעל חלקים נעים רבים, נוזלים, שמנים וכן הוא מכשיר נייד החשוף לטלטול ולפגעי הטבע. משכך, מומלץ מאד לרכוש גנרטור מיצרן מוכר ואמין המחזיק מערך שירות לקוחות ותיקונים (גולל חלקי חילוף) למקרה שתחוו תקלה כלשהי.

סיכום:

כפי שציינו בהתחלה, בחירת גנרטור מצריכה מחשבה ותכנון מראש. אנו מקווים שמאמר קצר זה עזר לכם לעשות קצת סדר במגוון השיקולים שיש לקחת בחשבון בעת הקנייה. נשמח לקבל מכם משוב וגם הצעות למאמרים נוספים -  קנייה נבונה ומוצלחת 😊